Wespen

Een goed ontwikkeld wespenvolk bestaat uit 5000 of meer individuen. Een karakteristiek kenmerk van een wesp is de gele en zwarte dwarstekening op hun achterlijf.
Een jonge koningin zet circa eind april eitjes af in eicellen van het door haar gebouwde begin van het nest. De koningin vliegt dan niet meer uit, maar deponeert eitjes in de vrijgekomen cellen en in die van de nieuw aangelegde raten.
In augustus / september komen ook mannelijke exemplaren en vruchtbare wijfjes uit de poppen. Deze verlaten het nest om te paren; de mannelijke exemplaren sterven kort na de paring.

Toch kan de wesp erg handig zijn. De gewone wesp en de Duitse wesp vangen en consumeren namelijk erg veel insecten, vooral kamervliegen en steekmuggen.

Bestrijding

Nooit invliegopeningen dichten, de kans is groot dat de wespen dan massaal het huis binnenkomen. Een betere methode is het in de invliegopeningen of de nestingangen met behulp van een poederspuit aanbrengen van een poedervormig insecticide met een actieve stof.
De wespen lopen door het poeder en nemen het aan de poten en beharing van het lichaam mee naar het nest. Hierdoor worden ook de koningin en de larven gedood.